3 december 2009

Till Alde

På lördag fyller Alde två år. Tiden har gått så makalöst fort och det känns som om vi inte hinner med. Jag är dålig på att skriva dagbok och på bloggen känns det på ett sätt för personligt att skriva en hel massa om Aldes utveckling. Men jag gör ett undantag och presenterar Alde två år:

Alde!
Nu fyller du snart år och du är en bestämd dam som vet vad du vill. Du kan redan argumentera för din sak och lägger gärna huvudet på sned eller klappar mig på kinden för att ytterligare förstärka att du vill ha eller göra något.
Ditt ordförråd är fantastiskt. I en bok igår läste jag att barn i din ålder normalt har ett ordförråd på femtio ord. Ditt överstiger vida det. Flera hundra ord törs jag säga att du har i din vokabulär. Du experimenterar med tidsformer, bestämd och obestämd form. Det är fantastiskt att få se en grammatik växa fram.
Du är en aktiv tjej som är en hejare på att klättra. Du är modig och stark och då vi är i badhuset kastar du dig ut för rutschkanorna och hoppar fritt från kanten. Du bryr dig inte ens om att titta efter så att någon tar emot dig. Så mycket litar du på oss och på din egen förmåga.

Du kan allt och allt vill du göra själv. Ingenting är för svårt, iallafall inte först. Om du går bet så blir du antingen arg eller så ber du oss att visa dig hur man gör, "visa mej hu man gööj", säger du då.
Du har sällan tid att sitta still någon längre skull, nej, det är full fart och fläkt som gäller. Förutom då vi läser böcker eller tittar på film, då vill du gärna sitta tätt intill. Du är för övrigt väldigt duktig på att läsa böcker, "Bäbis rädd", läser du helt själv, högt för oss.
Du tycker om att ha tv:n på och blir jättearg då vi stänger av den. Du har svårt att förstå att den inte kan vara på jämt och att man bara får titta på morgonen och kvällen. Du har lärt dig att själv sätta på både TV:n och DVD:n. Teknik är lätt som en plätt och du fixar själv att ta fram både bilder och film i pappas iPhone.
Hela ditt liv har du älskat musik och att sjunga och dansa. Du kan flera sånger utantill och just nu, då du precis ska fylla två år, är det Astrid Lindgren som är grejen. Lille katt kan du utantill, alla verserna.
Du har temperament, älskade Alde. När du inte får som du vill så blir du så arg att du stampar. Lyfter vi upp dig då så sparkar du av ilska i luften. När vi ska försöka få på dig ytterkläderna och du inte vill så är det nästan omöjligt, du bänder och vrider dig som en mask samtidigt som du vrålar högt av ilska.
Jag tycker att det är så fascinerande vilket humör och vilken vilja du har och jag hoppas att du tar med dig det ut i livet, det kommer du att behöva som kvinn
a och tjej.
Du är duktig på att lägga pussel och att bygga höga torn i lego och klossar. Att rita och måla älskar du och bland det bästa som finns är då jag tar fram vaxduken och de kladdiga färgerna. Så kan du sitta nästan hur länge som helst.
Du somnar mellan 19-20 på kvällen. Oftast somnar du helt själv, men ibland kommer du upp och då får vi följa dig tillbaka till sängen igen. Sedan sover du hela natten och vaknar vid fem på morgonen. Då får du komma till oss och äta välling och sedan somnar du om några timmar till. De där timmarna i våran säng tycker jag är så mysigt, att få ligga nära dig och snusa.
På dagen vill du inte sova inne i sängen, det är faktiskt omöjligt att få dig att somna där. När du är på dagis eller om du får sova i vagnen så sover du gärna och länge.
Dagis älskar du och då vi varit hemma några dagar frågar du varje morgon om du inte ska gå till dagis. Du vill knappt ens gå hem då vi kommer, det finns för mycket spännande att göra där.
Något du sällan har tid med är att äta. Du äter helst potatis, pasta och ris - kött och fisk vägrar du sonika att ens smaka på.
Jag är så tacksam för a
tt få lära känna dig Alde och älskar dig så mycket!




3 kommentarer:

  1. Jag blev nästan tårögd så fint det var! Som ett tal till hennes två-årsdag.

    SvaraRadera
  2. Instämmer Emma ! Jättefint ! Grattis stora Alde !

    PS ! Texten stämmer såååå väl in på Thea ocks.

    SvaraRadera
  3. Åh så ljuvligt skrivet. En underbar rapport om en så fin tvååring... Hon är ju så himla duktig lilla tjejen, tänk att jag följt er så länge nu. Helt sjukt att jag tappade bloggen i flera månader! Kram och ett grattis till stora lilla tjejen

    SvaraRadera