3 februari 2011

Sätt en surdeg

Ja, jag vet. Det finns massor med sidor om surdeg på nätet och den här bloggen gör inte anspråk på att bli en av dem. Men jag har bakat allt vårt bröd med surdeg nu i flera månader och tänkte bara tala om hur jag gör för att få fart på det hela.

Surdeg på vete

Dag 1
Blanda 1,5 dl vetemjöl special med 1 dl ljummet vatten och 1-2 tsk honung i en stor glasburk, jag förvarar min i en sådan här. Täck med plastfolie och ställ upp burken ovanpå kylen. Låt stå i två dygn.

Dag 3
Ta ner burken, nu borde det ha börjat bubbla lite. Blanda i 1,5 dl vetemjöl special, 1 dl ljummet vatten samt 1-2 tsk honung. Vispa om, täck med folie och ställ tillbaka. (Ett tips nu är att ställa burken på någonting, jag har min i en engångsform av aluminium. Ibland bubblar det nämligen rejält...)

Dag 4
Ta ner burken, blanda i 1,5 dl vetemjöl special, 1 dl ljummet vatten samt 1-2 tsk honung, vispa om och ställ tillbaka.

Dag 5
Surdegen är färdig, dags att baka.

Det funkar inte att göra surdegen på vanligt vetemjöl, proteinhalten är för låg i det enligt min väninnan R. Jag har också testat på vanligt vetemjöl och det funkade inte alls.
Surdegen förvaras i kylen och matas en gång i veckan. Dagen innan jag ska baka tar jag fram den, matar den med 1,5 dl vetemjöl special, 1 dl vatten och 1-2 tsk honung. Upp ovanpå frysen och dagen efter är den förhoppningsvis alldeles bubblande och luktar lite svagt av öl. Konsistensen påminner om våffelsmet.

1 kommentar:

  1. Nu ska jag göra fortsättningen efter dina knep så kanske mina bröd också blir sådär fina som dina! :)

    SvaraRadera